Smeedgenoten

Erik Lemmens (1956)

Vader van 3 kinderen, grootvader van 4 kleinkinderen
Oorspronkelijk ben ik opgeleid als beeldend kunstenaar en heb 25 jaar als schilderdocent gewerkt. Smeden was heel lang een spoor ernaast. 30 jaar geleden ben ik het serieuzer gaan oppakken en in de leer geweest bij John Petrie (Schotland), Albert Paley (NY, US) en Hub Sensen (NL). Naast mijn kunstenaarspraktijk heb ik altijd met mensen gewerkt, in pedagogie en creatieve therapie. In 2015 heb ik mijn schilderdocentschap beëindigd en ben fulltime smid geworden. Vanaf 2005 begeleid ik kinderen en is de smidse uitgegroeid tot een unieke kinder-werkplaats. Momenteel draag ik het werk stukje bij beetje over aan een groep enthousiaste smeedgenoten-in-opleiding.
Website: www.eriklemmens.nl, Contact: info[at]eriklemmens.nl

Marco ‘t Lam

Getrouwd en vader van 2 kinderen
Ik ben in 2014 in aanraking gekomen met de Smidse toen mijn oudste zoon een ochtend ging smeden met zijn klas en ik als ouder aanwezig was. Het vuur werd toen in mij aangewakkerd.
Sinds 2018 assisteer ik op de woensdagmiddagen.
Ik merk dat ik heel blij wordt van de jonge enthousiaste kinderen die komen, hun ideeën die er mogen zijn, hoe ze hun energie daarin kunnen verwerken, maar ook van hoe wij onze bijdrage kunnen leveren om dit te containen. De didactische en pedagogische aanpak bij de Smidse maakt het een fijne en liefdevolle omgeving om te kunnen groeien.
In het dagelijks leven ben ik zzp’er en werk o.a. met een compagnon in het adviseren en installeren van duurzame installaties voor bestaande woningen. Daarnaast restaureer ik oldtimers.
Contact: marcotlam[at]yahoo.com

Steef van Dijk (1971)

Vader van 3 kinderen
3 jaar geleden heb ik mijn eerste smeedles van Erik gehad en sinds die tijd heb ik meerdere cursussen bij hem mogen volgen. In mijn jeugd heb ik op de Vrije School in Duitsland gezeten waar ik voor het eerst in aanraking ben gekomen met smeden. Verder heb een breed en divers werkverleden. Zo heb ik 10 jaar in het leger gezeten en daarna verschillende banen gehad in diverse sectoren. De laatste 10 jaar heb ik als vrachtwagenchauffeur gewerkt en nu ga ik mij compleet op het smeden richten om mooie dingen te maken en om andere mensen kennis te laten maken met dit fantastische vak.
Contact: steefhvandijk[at]gmail.com

Douwe Schulte (1999)

Al meer dan tien jaar ben ik verbonden aan de werkplaats van Erik. Ik ben begonnen als jonge smid op de woensdagen en daarna de zaterdagen. De laatste jaren ben ik steeds meer gaan helpen met het lesgeven en nu geef ik les op de zaterdagen en aan volwassenen op dinsdag avond. Na mijn eindexamen ben ik een tijdje smid geweest in het Archeon waar ik veel geleerd heb over het ambacht en de oorsprong van het smeden. Hier is ook mijn voorliefde voor het smeden van gebruiksvoorwerpen begonnen omdat ik in het Archeon gevraagd werd om van alles te maken om daar gebruikt te worden. Naast het smeden volg ik de master MCLS (molecular and cellular life sciences, biochemie dus) aan de universiteit Utrecht.
Contact: douweschulte[at]gmail.com

Tijn van de Kam (2000)

Mijn hele leven wil ik al dingen leren maken. Na mijn eindexamen ben ik niet gaan studeren, maar ben ik begonnen me te verdiepen in de ambachten die ik wilde leren. Ik heb een cursus mandenvlechten gevolgd en heb drie maanden meegelopen op de houtwerkplaats in Archäologhischer Park Xanten, waar replica’s van romeinse schepen gemaakt worden. Daarna heb ik de smeedopleiding van het Nederlandse Gilde van Kunstsmeden gevolgd en sinds februari 2020 help en leer ik in de smederij van Erik. Naast smeden en ambachten leren ben ik al jaren bezig met programmeren.
Contact: tijnvandekam[at]gmail.com

Frans Hoefsloot (1968)

Vader van een zoon en dochter
Sinds 2008 houd ik mij bezig met Middeleeuws re-enactment en Live Acting Role Play voor kinderen. Vanuit die hoek ben ik geïnteresseerd geraakt in diverse ambachten zoals rietvlechten, hout- en leerbewerking en smeden. Na diverse eendaagse smeedworkshops ben ik 2 jaar geleden als cursist bij de Smidse beland. Dat beviel mij zo goed dat ik me aan de Smidse heb verbonden en als smeedgenoot wordt opgeleid. Ik moet nog veel leren en probeer mijn opgebouwde kennis en ervaring te delen met de leerlingen op de zaterdag. In het dagelijks leven werk ik als specialist Rivieren bij een advies/ingenieursbureau.
Contact: f.hoefsloot[at]ziggo.nl

Ralf Reiser

Vader van 3 volwassen kinderen
Ik ben sinds ca. 2.5 jaar een van de assistenten van Erik. In het begin heb ik Erik op de woensdagen ondersteund, nu ben ik er 1 keer per maand op de zaterdag. In het begin heb ik ook de interne opleiding van Erik gevolgd. In het dagelijkse leven werk ik als ZZP in de zorg, wat ik met heel veel plezier doe. Ik ben ooit gaan smeden omdat ik ervan houd om met mijn handen te werken en omdat Erik mij vroeg om hem ook op het pedagogisch vlak te ondersteunen.
Contact: ralfreiser[at]casema.nl

Manfred Kewerkopf (1955)

In december 2020 heeft Manfred afscheid genomen als actieve smeedgenoot – Manfred is na zijn pensionering in Frankrijk gaan wonen.

Vader van 3 kinderen en grootvader van 3 kleinkinderen
Ik woon sinds meer dan 30 jaar in Nederland, heb een civiele achtergrond en werk als “Project Director” in de petrochemische industrie. Ik had altijd al interesse om zelf dingen te doen zoals bijvoorbeeld metselen, houtbewerking en metaalbewerking. Zo’n twee jaar geleden ben ik in de smidse terecht gekomen. Al gauw werd mij duidelijk dat het heel leuk zou zijn het smeden te intensiveren, in de smidse te assisteren en jonge mensen het smeden te leren. Ik deed al eerder veel jeugdwerk in de Hockeyarbitrage en ook nu weer geeft het veel voldoening om met jonge mensen te werken en hen bij deze fascinerende hobby te begeleiden.
Contact: manfred.kewerkopf[at]hotmail.com